Länsi-Suomen Ympäristövirasto on myöntänyt Kauniaisten kaupungille luvan Gallträskin kunnostamiseen imuruoppaus-geotuubimenetlmällä. Työt on aloitettava kahden vuoden kuluessa ja lupa on voimassa vuoden 2014 loppuun saakka.
Gallträskin kunnostamisen eteneminen on nyt siis vain ja ainoastaan poliittisesta tahdosta kiinni. Uuden valtuustokauden myötä eri toimielimien kokoonpano on vaihtunut, eikä minulla ole aivan selvää kuvaa siitä, miten suuntaan ja toiseen intohimoja herättävän hankkeen vastustajien ja kannattajien osuus on jakautunut yhdyskuntalautakunnassa, kaupunginhallituksessa ja valtuustossa.
Uskon, että myös uudessa valtuustossa riittää päättäjiä, jotka katsovat tulevaisuuteen ja ovat valmiita panostamaan järven pelastamiseen summan, jollaisia nuijitaan vuosittain epämääräisinä lisämäärärahoina täysin vastalauseitta milloin mihinkin. En tarkoita sitä, että kun raha kerran tahtoo olla kauniaislaisilla päättäjillä muutenkin turhan löysässä, niin sitä voidaan yhtä hyvin syytää sen enempää miettimättä myös järven pohjaan.
Gallträskinkin rannoilla läikkyvä finanssikriisi ja kiistämätön tarve tasapainottaa kaupungin taloutta antavat hankkeen vastustajille varmastikin lisäpontta ja käteviä kapuloita rattaisiin heitettäviksi – varsinkin kun Gallträskin kunnostaminen on budjetissa siirretty nimellisesti investoinneista käyttötalouden puolelle, toisin sanoen hankkeeksi, joka ei tuota mitään uutta.
Uponneita kustannuksia ei lasketa -periaatetta on Gallträskin osalta toteutettu viimeisten 30 vuoden aikana turhankin kirjaimellisesti. Jahkailuun, erinäisiin kokeiluihin, jahkailuun, tutkimuksiin, jahkailuun ja konsulttipalkkioihin on käytetty summia, joita kukaan todellakaan ei ole laskenut. Eikä järven kunnostamisen lykkääminen ei ole tehnyt hankkeesta ainakaan edullisempaa.
Käsiä levittelemällä järvi kasvaa kiihtyvällä vauhdilla umpeen – eikä kyse suinkaan ole suojärven luonnollisesta elinkaaresta, vaan kauniaislaiset järveen menneinä vuosikymmeninä syytämistä ylimääräisistä ravinteista.
Gallträskin suhteen on viimein aika toimia. Hankkeelle on ympäristöviraston lupa haetulla mahdollisimman hellävarainella ja asteittein toteutettavissa olevalla keinolla. Järven asteitaisella syventämisellä imuruoppaus-geotuubimenetelmällä on tarkoitus vähentää järven pohjalle lankeavan valon määrää ja vähentää siten vesikasvuston ja juurakoiden syntymistä. Muutos vaikuttaa väistämättä järven ekosysteemiin, joten mahdollisia muutoksia on seurattava äärimmäisen tarkasti. Mikäli ei toivottuja muutoksia alkaa ilmetä, myös kunnostuksen kannattajlta on löydyttävä kanttia puhaltaa ajoissa pilliin – ja jatkaa jahkailua.