Kauniainen Suomen 24. paras kunta lapsiperheille?

Kauniainen sijoittui 24. sijalle tutkimuksessa, jossa etsittiin lapsiperheille parhaiten sopivaa kuntaa. Pääkaupunkiseudun kunnista sijoitus oli paras. Espoo saavutti sijan 44, Vantaa sijan 200 ja Helsinki sijan 301.

Tutkimuksessa menestyneille kunnille oli yhteistä mm. asuntojen edulliset hinnat, lapsiperheiden suuri määrä ja vähäinen rikollisuus.

Lapsiperheiden onnellisuutta ei Kauniaisten osalta voi kuitenkaan perustella ainakaan asuntojen edullisilla hinnoilla. – Kauniaisissa on Suomen toiseksi kalleimmat asunnot. Keskihinnat ovat käytännössä samalla tasolla Helsingin kanssa.

Selitys ei löydy myöskään lapsiperheiden määrästä. Kauniainen on tällä hetkellä yksi maan nopeimmin vanhenevista kunnista. Kauniainen on pikemminkin seniorikaupunki. Väestöpyramidissa on 20-35-vuotiaiden nuorten aikuisten ja päiväkoti-ikäisten lasten kohdalla huikea kuoppa. – Monilla pienten lasten vanhemmilla ei yksinkertaisesti ole varaa asua kaupungissa.

Kohtuullisen hyvä menestys tutkimuksessa selittynee sen sijaan mm. sillä, että Kauniaisissa on panostettu lapsiperheille keskeisiin palveluihin, päivähoiton ja erityisesti koulujen resursseihin. Lisäksi kaupungin turvallinen ja pikkukaupunkimainen ilmapiiti lisää elämänlaatua. Lapsiperheiden kannalta myös kaupunkirakenne on kohdallaan.

Kauniaisten sijaintiin, kaupunkirakenteeseen ja taloudellisen tilanteen suomiin mahdollisuuksiin nähden 24. sija ei ole mielestäni kiitettävä suoritus. Tuntematta tutkimuksen yksityiskohtia ja mittareita sen tarkemmin väittäisin, että parantamisen mahdollisuuksia on vielä huomattavasti.

Tietoja Juha Pesonen

Kaupunginhallituksen jäsen, valtuustoryhmän puheenjohtaja, Vihreät, Kauniainen
Kategoria(t): Tiedotteet. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.