Korosta sitä, mitä et voi peittää

Kauniaisten tulevaisuus itsenäisenä kaupunkina on vuodesta ja vaaleista toiseen toistuva teema. Aihe on taas ajankohtaisempi kuin aikoihin, sillä osana kuntauudistustaan maan hallitus kokoomuslaisen kuntaministerinsä johdolla teettää Helsingin seudulla esiselvityksen kuntaliitosalueista. Kauniainen tulee olemaan selvityksessä mukana, halusi se sitä tai ei.

Näin monen kauniaislaisen päättäjän kuvitelmissa vallalla ollut ajattelu siitä, että peittelemällä erikoislaatuisuuttamme ja toteuttamalla palvelut mahdollisimman tavanomaisesti emme kiinnitä kenenkään huomiota ja vältymme ulkoisilta uhkilta, on osoittautunut viimeistään nyt vääräksi.

”Korosta sitä, mitä et voi peittää” on sisustuksessa yleisesti toimiva ohje. Sama pätee kunnallispolitiikkaan. Olen vuosien mittaan toistuvasti peräänkuuluttanut kaupungin strategiassa ajattelua, että Kauniaisten on hyödynnettävä kompaktin kokonsa suoma ketteryys ja taloudelliset resurssit, ja tuotettava palveluita tavalla, josta on arvoa myös Kauniaisten ulkopuolella.

Kauniaisilla olisi mahdollista tehdä asioita toisin, hyödyntää alueen korkeakoulujen potentiaalia uusien palvelukonseptien ja perinteisten kuntapalveluiden innovatiivisten toteutustapojen suunnittelussa – olla metropolialueen palveluiden sparraaja, jonka moderneja ratkaisuja seurattaisiin mielenkiinnolla, ei kateudella.

Teemoja kokeilevista kuntapalveluista ja ratkaisuista olisi löydettävissä viljalti mm. kuntapalveluiden ekologisuuden, verkkopohjaisen lähidemokratian, terveys- ja vanhuspalveluiden ja vaikkapa nuorten syrjäytymisen ehkäisemisen saralta.

Tietoja Juha Pesonen

Kaupunginhallituksen jäsen, valtuustoryhmän puheenjohtaja, Vihreät, Kauniainen
Kategoria(t): Tiedotteet. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.