Kotihoidon tuki Espoon kanssa samalle tasolle

Huoli lapsiperheiden asemasta ja mahdollisuuksista asua Kauniaisissa oli syksyn 2008 kunnallisvaaleissa jokaisen puolueen vaaliteemoissa näyttävästi mukana. Siksi tuntuukin erinomaisen ihmeelliseltä, että ehdotus yksityisen ja kotihoidon tuen nostamisesta Espoon kanssa samalle tasolle päätyi valtuuston kokouksessa 16. maaliskuuta tiukkaan äänestykseen. Korotuksen vastustajat löytyivät RKP:n riveistä.

Sain käsityksen, että äänestys ei koskenut niinkään itse asiaa, vaan kyse oli arvovaltakiistasta. Kysymykseen, miksi kotihoidonten pitäisi olla Kauniaisissa heikompi kuin Espoossa, en ainakaan kuullut tyhjentävää vastuasta.

Korotuksen välittömät kustannusvaikutukset ovat verrattain marginaaliset. Mikäli päätös saa Kauniaisiin vuosittain edes muutaman aktiivi-ikäisen veronmaksajan lisää, vaikutus kääntyy nopeasti positiiviseksi. Laskelmissa olisi huomioitava myös se, että lapsen hoitaminen päiväkodissa on kaupungille monin kerroin kalliimpaa, kuin kotona tai yksityisessä hoidossa.

Tulosidonnaisuuden poistaminen tuo joka tapauksessa säästöä heti, koska byrokratian pyörittäminen on vienyt enemmän euroja, kuin mitä tulorajojen valvominen on säästänyt.

Tietoja Juha Pesonen

Kaupunginhallituksen jäsen, valtuustoryhmän puheenjohtaja, Vihreät, Kauniainen
Kategoria(t): Tiedotteet. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.