Eriävä mielipide / Apotti-hankita

Eriävä mielipide

Kaupunginvaltuusto 21.9.2015 asia 2
Sosiaali- ja terveydenhuollon yhteisen asiakas- ja potilastietojarjestelman hankinta

Sosiaali- ja terveydenhuollon yhteisen asiakas- ja potilastietojarjestelman hankinta olisi tullut palauttaa lisaselvityksia varten.

Tapa, jolla hankinta on kilpailutettu, ei ole ollut omiaan edistämaan aitoa kilpailua ja pitamaan jarjestelmahankinnan hintaa kurissa. Kilpailutuksen ehdot ovat rajanneet jarjestelman potentiaalisten tarjoajien maaran vain muutamaan suureen toimittajaan. On syyta olettaa, etta kilpailuttamalla jarjestelmä pienemmissa osissa, mukaan olisi saatu enemman tarjoajia ja innovatiivisempia toimijoita.

Monoliittinen suljetun lahdenkoodi jarjestelmä johtaa de facto -toimittajaloukkuun. Vaikka koodi saataisiin periaatteessa vapaasti muokattavaksi sopimuskauden paatyttya, on muutosten tekeminen jarjestelmaan kaytannossämahdotonta jarjestelmän valtavan koon ja Epic Systems Corporationin tarjoaman jarjestelman vanhentuneen MUMPS-ohjelmointikielen vuoksi, jolla ei ole juurikaan osaajia. On vaara ettätoimittaja kiristaä hinnoitteluaan sopimuskauden paatyttya. Monoliittisen jarjestelman ja vanhentuneen ohjelmointikielen vuoksi muutostyot tulevat joka tapauksessa olemaan kalliita.

Mahdollisuudet liittya Espoon vaihtoehtoiseen hankkeeseen Asiakas- ja potilastietojarjestelman toteuttamisessa olisi tullut selvittaa.

Kauniaisten olisi tullut selvittaä myos mahdollisuus jaadä Apotti-hankinnan ulkopuolelle pitaytyen nykyisissä jarjestelmissa kunnes mahdolliset muutokset sote-tuotantoalueisiin selviavat.

Kauniaisilla ei ole pakottavaa kiirettä luopua nykyisistä jarjestelmista. Apottiin olisi joka tapauksessa ollut mahdollista liittyä myohemmassakin vaiheessa.

Juha Pesonen

Tietoja Juha Pesonen

Kaupunginhallituksen jäsen, valtuustoryhmän puheenjohtaja, Vihreät, Kauniainen
Kategoria(t): Tiedotteet Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.