Kaupunginjohtajaa valitsemassa

Kaunis Grani 10.11.2015

Kaupunginjohtajaa valitsemassa

Kaupunginjohtajan valinta on edennyt loppusuoralle. Viime viikolla valtuusto tenttasi kahta valintaryhmän soveliaimmiksi katsomaa hakijaa, Kauniaisten nykyistä yhdyskuntatoimenjohtajaa Marianna Harjua ja Kirkkonummen hallintojohtajaa Christoffer Masaria.

Odotusten kirjo on moninainen. Kaupunginjohtajalta edellytetään vankkaa talousosaamista, kokemusta kunnallishallinnosta, strategista näkemystä, kykyä saada asiat tapahtumaan, erinomaisia vuorovaikutus- ja esimiestaitoja sekä potentiaalia kehittää osaamistaan edelleen. Vaatimuksia ei ole aivan helppo täyttää.

Kauniaisia neljännesvuosisadan menestyksellä luotsannut Torsten Widén jättää käsistään viihtyisän pikkukaupungin, joka tunnetaan vahvasta taloudestaan ja kattavista palveluistaan, joita kaupungin onnekkaat asukkaat osaavat myös vaatia.

Ainutlaatuinen yhdistelmä ei ole itsestäänselvyys. Kauniainen on vuosien ajan päässyt makrotalouden heilahteluissa varsin vähällä, mutta nyt tiukkeneva talous kurittaa myös meitä. Verotulojen vaisu kehitys ei vastaa palveluihin ja mittaviin investointeihin uppoavia rahoja. Ilman tonttivarallisuuden myyntiä vetovoimatekijänä pidetty matala veroprosentti olisi nostettava naapurikuntien tasolle.

Toinen merkittävä kilpailutekijä voidaan menettää, mikäli hyvin hoidettu terveyskeskus ja sosiaalipalvelut otetaan kaupungin hallinnasta sote-alueen huomaan.

Muutos on aina myös mahdollisuus. Kaupunginjohtaja vaihtuu hetkellä, jona uudet ajattelumallit ja toimintatavat ovat joka tapauksessa välttämättömiä. Uudella johtajalla onkin pian mahdollisuus osoittaa strategista pelisilmää, talousosaamista ja henkilöjohtamisen taitoja kun etsitään keinoja säilyttää palveluiden taso ja tasapainottaa talous muuttuvassa tilanteessa.

Vuorovaikutus- ja viestintätaitoja taas tarvitaan strategian tiedottamisessa kuntalaisille, työntekijöille ja poliitikoille. Meidän tulee puolestamme antaa muutoksille mahdollisuus tapahtua.

Hyviä hakijoita oli useita, heistä kaupunginhallitus esittää virkaan OTM Christoffer Masaria. Lopullisen päätöksen asiassa tekee kaupunginvaltuusto 16.11.

Juha Pesonen
kaupunginvaltuuston II varapuheenjohtaja, Vihreät

Tietoja Juha Pesonen

Kaupunginhallituksen jäsen, valtuustoryhmän puheenjohtaja, Vihreät, Kauniainen
Kategoria(t): Kirjoitukset lehtiin. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.