Yhtenäiskoulu vai ei?

Kaunis Grani 9.6.2015

Yhtenäiskoulu vai ei?

Kokonaisuudessaan laadukkaalla ja turvallisella koulupolulla on valtava merkitys lapsen kehitykseen ja niihin eväisiin, joilla nuori  ponnistaa kohti itsenäistä elämää.  Ei siis ihme, että kunnan palveluista juuri kouluihin liittyy vahvoja mielipiteitä.

Kauniaisissa on jo vuoden verran pohdittu suomenkielisen koulutoimen aloitetta siitä, että Kauniaisiin tulisi perustaa nykytrendin mukainen yhtenäiskoulu. Tämä voitaisiin toteuttaa joko yhdistämällä Mäntymäen ja Kasavuoren koulut hallinnollisella ja pedagogisella tasolla, tai luomalla Kasavuoreen peruskoulun luokka-asteet 1–9  kattava yhtenäiskoulu. Tällöin Mäntynmäen oppilaat siirtyisivät Kasavuoreen ja Kauniaisten lukio saisi omat tilat Mäntymäestä.

Konseptina yhtenäiskoulu on vahvimmillaan, kun toiminta toiminta on yhdessä rakennuksessa. Keskityttäessä hallinnon, pedagogiikan ja opetusjärjstelyjen tehokkuuden optimointiin varsinaisen loppukäyttäjän näkökulma asioihn saattaa unohtua.

Innostavan opetuksen lisäksi oppilaan hyvä koulupäivä muodostuu mukavista koulukavereista, optimaalista oppimisympäristöstä ja sopivan mittaisista turvallisista koulumatkoista.

Mäntymäen koulu on suunniteltu alakoulun tarpeet huomioiden. Se on mittakaavalta sopiva ja sen keskeinen sijainti on hyvä. Koulujen vaihto merkitsisi investointeja rakennuksiin, pihoihin ja muutoksia koulumatkoihin. Koulumatka Kauniaisten itäosista on kolmisen kilometriä. 1–2-luokkalaiselle se on kovin pitkä.

Kouluja ja yhtenäistä perusopetusta halutaan kehittää, mutta kaupunginhallitus on toistaiseksi pitänyt lähtökohtana, että rakennuksia ei vaihdeta. Selvittely kuitenkin jatkuu ja päätöksiä asiassa tehdään syksyllä. – Nyt on avoimen kuntalaiskeskustelun aika.

Ruotsinkielinen koulutoimi ei tässä vaiheessa harkitse yhtenäiskoulua.

Hyvää kesää toivottaen

Juha Pesonen
kaupunginvaltuuston II vpj.

Tietoja Juha Pesonen

Kaupunginhallituksen jäsen, valtuustoryhmän puheenjohtaja, Vihreät, Kauniainen
Kategoria(t): Kirjoitukset lehtiin. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.