Mielipide / Helsingin Sanomat 21.10.2011

Menestystarinoita tarvitaan myös kuntakentällä

Kuntaministeri Henna Virkkunen totesi 17.10. Ylen ruotsinkielisille uutisille antamassaan lausunnossaan mahdollisesti esittävänsä Kauniaisten liittämistä Espooseen.

Kokoomuslaisen ministerin lausunto ihmetyttää, sillä julkisen ja -kuntatalouden kestävyysvajettä ei ratkaista poistamalla kuntakartalta menestyjiä – kuntia joilla Virkkusen omienkin sanojen mukaan on suotuisa yhdyskuntarakenne ja väestöpohja. Vai onko taustalla ajatus, että kun kellään ei mene hyvin, kaikilla menee vähän paremmin?

Kauniaisten menestys on syntynyt pitkäjänteisellä työllä vastuullisen kuntatalouden,  ennaltaehkäisevän terveydenhoidon ja korkealaatuisten palveluiden kautta. Näistä on kasvanut elinvoimainen pieni kaupunki, jossa tyytyväisyys kuntapalveluihin on esimerkillisellä tasolla, ja joka kantaa vastuunsa niin verotulojen tasaaamisessa kuin alueellisessa asuntotuotannossakin, – Kaupunki, jolla on kyky, halu ja oikeutus säilyä itsenäisenä.

Suomen kuntarakenteen ongelma ei ole se, että menestyviä kuntia olisi liikaa. Niitä on aivan liian vähän.

Yksityisellä sektorilla pienistä menestystarinoista osataan jo iloita. Uuden aallon ketterät ohjelmistoyritykset näyttävät uutta suuntaa samaan aikaan kun suuret, kankeat kilpailijat tuottavat katastrofaalisia julkisen sektorin hankeita yksi toisensa perään.

Ratkottaessa julkisen talouden kestävyysvajetta tarvitaan niinikään uutta ajattelua, eri kokoisia ketteriä kuntia, joilla on taloudelliset mahdollisuudet ja tahto kokeilla innovatiivisia tapoja palvelutuotannossa – mahdollisuus kokeilla uutta ja ottaa myös hallittuja riskejä. Tällaisten kuntien pyyhkiminen kuntakartalta olisi historiallinen virhe.

Juha Pesonen, kaupaunginvaltuuston II vpj, Kauniainen

Tietoja Juha Pesonen

Kaupunginhallituksen jäsen, valtuustoryhmän puheenjohtaja, Vihreät, Kauniainen
Kategoria(t): Kirjoitukset lehtiin Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.