Sähköisessä äänioikeustietojärjestelmässä ongelmia.

Kauniainen on yksi kunnista, joissa sähköiseen äänestämiseen liittyviä kokeiluja jatketaan Vuoden 2012 presidentinvaaleissa. Tällä kertaa varsinaisten äänten osalta luotetaan perinteiseen lippuäänestykseen.

Sen sijaan kokeilua on tarkoitus jatkaa sähköisellä äänioikeustietojärjestelnällä, johon ei liity sähköisen äänestyksen fundamentaalisia ongelmia tietojärjestelmästä, jossa samaan aikaan pitää pystyä osoittamaan, että äänestäjän antama ääni todella meni oikealle ehdokkaalle, ja toisaalta samaan aikaan varmistaa, että absoluuttinen vaalisalaisuus säily eikä ko. tietoa ole mahdollista saada.

Sähköinen äänioikeustietojärjestelmä on monta kertaluokkaa helpompaa tekniikkaa. Vaan kuinka kävikään? Vaalilautakuntien viimeistelyharjoituksessa järjestelmä ei kestänys sähkökatkoa ja kadotti lokin henkilöistä, jotka ovat jo äänestäneet.

Kuntavaalien uusiminen Kauniaisissa, Karkkilassa ja Vihdissä sähköisen äänestyksen jäljiltä oli demokratian irvikuva ja sama linja jatkuu.  Järjestelmän toimittaja on jälleen käyttämässä vaaleja keskeneräisen järjestelmänsä beta-testaukseen.

Sähköistä äänioikeustietojärjestelmää kokeilevien kuntien keskusvaalilautakunnissa mietittäneen nyt, voidaanko kokeilua jatkaa. Järjestelmän toimittaja luonnollisesti vakuuttelee, että ko. ongelma on nyt korjattu.

Ainoa oikea ratkaisu on luopua kokeilusta ja palata toistaiseksi paperisten vaalileutteloiden käyttöön.

Tietoja Juha Pesonen

Kaupunginhallituksen jäsen, valtuustoryhmän puheenjohtaja, Vihreät, Kauniainen
Kategoria(t): Tiedotteet. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.