Nuoriso olisi ansainnut kunnolliset väistötilat

Nuorisotalon sisäilmaongelmien ja remontin vuoksi nuorisotilat ovat olleet väistötiloissa kirjastolla jo muutaman vuoden. Tila on osoittautunut liian pieneksi, eikä mm. kahvilatoimintaa ja bänditiloja ole kirjaston tilojen puitteissa mahdollista toteuttaa. Tila ei palvele tarkoituskaan, koska tilanpuutteen osa nuorista jää nyt väistämättä toiminnan ulkopuolelle.
Korvaavaa tilaa on etsitty, ja nuorisovaliokunnan yksimielisellä päätöksellä esitettiin tilaksi Kauppakeskus Granin yläkerrasta vuokrattavissa olevia tiloja. Tila olisi niin nuorisovaliokunnan kuin nuorisovaltuustonkin ensisijainen vaihtoehto, mutta aiheuttaisi vuosittaiset 60000€ vuokrakulut, jotka ovat asian tärkeyteen ja ajankohtaisuuteen nähden saaneet mielestäni kohtuuttomasti painoarvoa. Kaupungin budjetissa ko. summa on hyvin marginaalinen, ja toisaalta vaakakupissa painaa myös niin inhimilliset kuin taloudellisetkin vaihtoehtoiskustannukset, joita yksikin syrjäytynyt nuori voi niin itselleen, läheisilleenkin kuin myös yhteiskunnallekin aiheuttaa.
Kaupunginhallitus on käsitellyt asiaa viime viikkoina. Prosessin viime metreillä esiin nousi ajatus siitä, että valtuusto voisi antaa valtuustosalin nuorten käyttöön ja pitää itse kokouksensa muualla. Valtuustosali toimii myös kaupungintalon ruokalana, mutta henkilöstö voisi ruokailla tilaväistön ajan aulatiloissa. Narratiivina tämä on sinänsä aivan hauska ja nuorisovaltuustokin uskoo, että tiloista voidaan saada toimivat. – Mutta oliko tämä nyt oikea paikka säästää?
Prosessissa sivuutettiin nyt nuorisovaliokunta, joka ei nyt lopulta päässyt lausumaan mielipidettään heille vaalikauden varmasti tärkeimmistä päätöksestä. Tämän vuoksi kannatin ensin kh:n eilisessä kokouksessa Sofian Stoltin esitystä asian palauttamisesta uusine vaihtoehtoineen valiokuntaan. Hävisimme äänestyksen 2–4.
Tämän jälkeen itse esitin, että asia päätetään nuorisovaliokunnan alkuperäisen yksimielisen esityksen mukaan niin, että nuorisotoiminnalle vuokrataan tilat kauppakeskus Granista. Hävisimme myös tämän äänestyksen 2–4.
Nuoritoiminta siirtyy nyt siis valtuustosaliin. En pidä näitä tiloja valtuustosalissa optimaalisina, ja mm. bänditilojen suhteen tilanne jää edelleen auki. Tässä vaiheessa fokus on kuitenkin siirrettävä siihen, että väistötiloista valtuustosalissa saadaan yhdesäs nuorten ja nuorisotoimen kanssa suunnitellen mahdollisimman toimivat ja houkiuttelevat.

Tietoja Juha Pesonen

Kaupunginhallituksen jäsen, valtuustoryhmän puheenjohtaja, Vihreät, Kauniainen
Kategoria(t): Blogi Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.