Puhe päiväkotiverkostoselvityksestä

 Kaupunginvaltuusto 31.1.2011

Arvoisa puheenjohtaja, hyvät valtuutetut

Kauniaisten päiväkortiverkostoselvitys ja päiväkortiverkoston tulevaisuus ovat asioita ja päätöksiä, jotka koskevat kaupungin kannalta strategisesti tärkeintä kuntalaisryhmää, nuoria aikuisia ja lapsiperheitä.

Valtuutetuille on tänään jätetty kaupunginjohtajan kautta 170 kuntalaisen allekirjoittama adressi pienten päiväkotien säilyttämisen puolesta.

Allekirjoittaneiden määrä voi tuntua pieneltä verrattuna Gallträskin puhdistamisen puolesta jätettyyn adressiin, mutta täytyy muistaa, että kuntalaisia, joita asia koskee on harva ja yhä harveneva joukko, joille suunnitelmat päiväkotiverkon karsimisesta ja lähipäiväkotien katoamisesta ovat vahva signaali väärään suuntaan.

Kauniaisten kaupunki pyrkii omassa viestinnässään korostamaan pääkaupunkiseudun kaupunkien, Helsingin seudun kuntien ja valtion suuntaan sitä, että myös pienet yksiköt voivat olla taloudellisesti toimivia ja tarjota kuntalaisille palveluita, jotka ovat laadulliesti mitattuna korkeatasoisempia kuin mihin suurissa yksiköissä päästään.

Päiväkotiselvityksssä perustellaan päiväkotiverkon tiivistämisetä erityisesti taloudellisilla syillä, mutta lukujen valossa säästöjä ei ole selvityksessä osoitettu sellaisella tasolla ja tarkkuudella, joilla päätöksiä voitaisiin perustella.

Epäilemättä pieniä säästöjä yksiköitä yhdistämällä saatetaan saavutta. Suuremmssa mittakaavassa tarkasteluna päiväkotiverkon harventaminen on joka tapauksessa osaoptimointia ja kustannusten vierittämistä käyttäjien niskaan.

Jos lapsen vieminen ja päiväkotiin pitenee matka-ajallisesti esimerkiksi 10 minuuttia suuntaansa, puhutaan päivässä 40 minuutin ylimääräisestä ajankulusta, viikossa noin kolmesta tunnista ja kuukaudessa lähes 2 työpäivän kulumisesta ylimääräisen matka-aikaan. Päiväkotilapsen vanhemmalle ko aika on rahaa, tai vähintäånkin poissa vapaa-ajasta.

Kauniaisten Vihreät korostavatkin että päätettäessä päiväkotiverkoston tulevaisuudesta varmistetaan se, että myös tulevaisuudessa kauniaislaisille tarjotaan päiväkotipaikkoja kävelymatkan päässä kotoa.

Juha Pesonen, Kauniaisten Vihreät

Tietoja Juha Pesonen

Kaupunginhallituksen jäsen, valtuustoryhmän puheenjohtaja, Vihreät, Kauniainen
Kategoria(t): Tiedotteet. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.