Sähköisestä äänestyksestä

Jälkiviisaus on taiteenlaji, jota ei pitäisi liikaa harrastaa. Pidätän siihen tällä kertaa itselleni oikeuden, koska kriittiselle suhtautumiselleni sähköiseen äänestykseen lähinnä naureskeltiin, kun keskustelin asiasta vaalilautakunnan jäsenten ja eri puolueiden ehdokkaiden kanssa. ”Juha, Tämä on nykyaikaa!”, ”Aina on näitä jarrumiehiä”.

Tässä vaiheessa on jo selvää, että myös Kauniaisten osalta sähköisen äänestyksen lainvoimaisuus tullaan punnitsemaan hallinto-oikeudessa, sillä ainakin yksi kuntalainen on jo ilmoittanut valittavansa vaalituloksesta.

Vaatimuksessa vaalien uusimisesta sähköäänestyskunnissa on mielestäni noin puolet populismia, puolet asiaa. Puolueiden paikkajakoon 61 vahingossa tai osin jopa tahallaan äänestämättä jääneellä äänellä ei voisi edes periaatteessa olla vaikutusta. Listojen sisällä ehdokkaiden henkilökohtainen järjestys on kuitenkin voinut muuttua.

Vaalien lainvoimaisuuden arvioimisen jätän suosiolla Helsingin hallinto-oikeuden käsiin, mutta kyseenalaistan sen, palvelisiko uusintavaalien järjestäminen aidosti demokratian toteutumista.

Tietoja Juha Pesonen

Kaupunginhallituksen jäsen, valtuustoryhmän puheenjohtaja, Vihreät, Kauniainen
Kategoria(t): Tiedotteet. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.