Valtuustoaloite – Viikoittainen kasvisateria kouluihin

1.2.2010

Valtuustoaloite – Viikoittainen kasvisruokapäivä Kauniaisten kouluihin.

Kasvisruoan osuuden lisääminen edistää terveyttä. Suomessa liharuoan kulutus henkeä kohden on lähes kaksinkertaistunut 70-luvun tasosta. Suomalaiset jäävätkin kasvisten ja vihannesten syönnissä kauaksi WHO:n asettamasta 400 gramman päivätavoitteesta.

Kouluruokailu on luonteva väylä ohjata oppilaita terveellisempiin ruokatottumuksiin. Kasvisruoan osuuden lisäämisellä, osana monipuolista ruokavaliota, olisi terveyshyötyjä niin yksilöille kuin kansanterveydellekin.

Kasvisruoka vähentää kasvihuonekaasuja.  Kolmasosa suomalaisen ympäristövaikutuksista syntyy ruokailusta. YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestön (FAO) julkaiseman selvityksen mukaan karjankasvatus on maailmanlaajuisesti liikennettäkin suurempi kasvihuonekaasupäästöjen lähde. Kasvisruoan osuuden lisääminen joukkoruokailuissa auttaa saavuttamaan pääkaupunkiseudun ilmastostrategian tavoitteet, joihin valtuusto on keväällä 2008 sitoutunut.

Eläinkunnan tuotteiden vähentämisen puolesta puhuvat myös monet eettiset näkökohdat.

Edellä mainittuen syiden johdosta esitämme, että Kauniaisten kaupunki ryhtyy tarjoamaan kouluissa viikoittain kasvisruoka-aterian.

Juha Pesonen + 4 kvalt.

Tietoja Juha Pesonen

Kaupunginhallituksen jäsen, valtuustoryhmän puheenjohtaja, Vihreät, Kauniainen
Kategoria(t): Tiedotteet. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.